Kuiva suu

Kuivan suun hoito

Suu tuntuu kuivalta, kun syljeneritys on vähentynyt alle puoleen entisestä. Syitä kuivaan suuhun on useita, esimerkiksi vanheneminen, syljeneritykseen vaikuttavat sairaudet, monet lääkevalmisteet, sädehoito, tupakointi, suun kautta hengittäminen ja huonot ruokailutottumukset.

Suun kuivuus hankaloittaa syömistä ja puhetta, mutta on myös riski hampaiston terveydelle. Kuivan suun myötä hampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle. Myös iensairaudet saattavat olla yleisempiä kuivasta suusta kärsivillä henkilöillä.

Syljeneritystä voidaan lisätä

Syljeneritystä voidaan lisätä eri tavoin:

  • Erilaisista suuta kostuttavista geeleistä, suihkeista ja suuvesistä yleisesti käytössä ovat mm. Oral Balance ja Xerostom, Sali-synt, Saliva Orthana, Salinum ja Profylin-geeli, sekä Proxident-suusuihke. Syljeneritystä stimuloivia valmisteita ovat esimerkiksi Xerodent, Ascoxal-T, Sylex, Salivin ja Dentiplus.
  • Jos syljenerityksen vähenemisen syynä on jokin varsinainen sairaus, esimerkiksi Sjögrenin syndrooma, voidaan syljeneritystä lisätä jossain määrin pilokarpiinin avulla.
  • Akupunktiostakin on joissakin tutkimuksissa havaittu olevan apua kuivan suun ongelmaan.
  • Purukumin pureskelu auttaa lisäämään syljeneritystä.
  • ”Kotikonsteina” voi kokeilla suola-sooda-vesi -purskuttelua (lasilliseen vettä lisätään tl suolaa ja saman verran ruokasoodaa) tai sylkeä korvaavina suunhoitoaineina vettä tai tavallista ruokaöljyä. Ruokaöljyä laitetaan teelusikallinen kielen päälle ja levitetään kielen avulla limakalvoille.
  • Tavalliset suuvedet ärsyttävät helposti kuivan suun limakalvoja, koska ne sisältävät usein alkoholia.

Kuivalle suulle sopivia hammastahnoja

Kuivalle suulle tarkoitetuista hammastahnoista on usein vähennetty ärsyttäviä aineita, kuten natriumlauryylisulfaattia ja makuaineita. Niihin on lisätty suun terveyttä edistäviä aineita, esim. lysotsyymiä ja laktoferriiniä. Nämä auttavat elimistöä puolustautumaan mikrobeja vastaan.

Kuivan suun tahnoja ovat esimerkiksi Salutem, Biotene, Oral Balance ja Elmex.

Betaiinin hammastahnassa on havaittu helpottavan kuivan suun tuntemusta.

Huomio reikiintymisen ehkäisyyn

Kuivasuisen henkilön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hampaiston reikiintymisen ehkäisyyn. Puhtaus, ruokailutottumukset, sopiva (pehmeä) hammasharja, hammastikut ja väliharjat ovat hyviä apuneuvoja puhtauden ylläpidossa.

Xylitolia sisältävät purukumit ja pastillit auttavat ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Fluori hammastahnoissa, suuvesissä, suunhuuhteluliuoksissa, hammastikuissa ja jopa hammaslangoissa toimii samoin.

Kuivasta suusta kärsivien tulisi myös käydä riittävän usein hammaslääkärissä tai suuhygienistin luona tarkastuksessa ja hoidossa.