Implantit

Implanttihoito

Yli miljoonalta suomalaiselta puuttuu yksi tai useampia hampaita. Seurauksena voi olla elämisen laatuun, puheeseen tai syömiseen vaikuttavia purennallisia ongelmia ja esteettistä haittaa. Vanhuksilla vajaa hampaisto voi olla osasyy aliravitsemukseen. Yhä useammin puuttuva hammas korvataan implantilla.

Implanttihoito jakaantuu kirurgiseen ja proteettiseen vaiheeseen. Polikliinisessa leikkauksessa implantit eli keinojuuret istutetaan leukaluuhun ja proteettisessa vaiheessa rakennetaan potilaalle lopulliset hampaat.

Mikä hammasimplantti on?

Implantti on titaanista valmistettu ruuvi, joka korvaa hampaan juuren. Implanttien päälle voidaan valmistaa hampaita vastaavia rakenteita: kiinteitä kruunuja ja siltoja. Implanttien avulla hampaattomaan leukaan saadaan kiinteä silta, joka vastaa lähinnä omia hampaita. Implanttien päälle voidaan myös rakentaa kiinteä kiskorakenne, jonka päälle valmistetaan tukevasti paikoillaan pysyvä irrotettava peittoproteesi.

Vähimmillään liikkuva proteesi voidaan kiinnittää paikoilleen hampaattomassa leuassa esimerkiksi kahden implantin varaan tehtyjen erikoiskiinnikkeiden avulla. Myös tämä vaihtoehto lisää ruokailun ja sosiaalisen kanssakäymisen mukavuutta ja luotettavuutta.

Hammasimplantin etuja

Perinteisesti puuttuvia hampaita on korvattu silloilla tai irrotettavilla proteeseilla. Siltaa käytettäessä puutosaukon viereiset – ehkä hyväkuntoisetkin – hampaat joudutaan hiomaan pilareiksi. Irrotettavat proteesit taas voivat liikkua häiritsevästi ja proteesin rakenteisiin tai alle saattaa kertyä ruokaa.

Näitä haittoja voidaan ehkäistä turvautumalla implantteihin. Nykyään puuttuvia hampaita korvataan yhä useammin implanteilla ja mainitut haitat voidaan välttää.

Implantti sopii useimmille

Implantit soveltuvat lähes kaikille ja onnistumisprosentti implanttihoidoissa on jopa 98 %. Implanttihoidolla ei ole yläikärajaa. Lapsille ja nuorille keinojuuria ei voida asettaa ennen kuin leukojen kasvu on pysähtynyt. Tytöillä alaikäraja on noin 20 ja pojilla noin 23 vuotta.

Useimmiten implanttihoito on mahdollinen siinä missä tavanomainen hammashoitokin, mutta mahdollisista yleissairauksista ja lääkityksistä on erikseen neuvoteltava hoitavan lääkärin ja hammaslääkärin kanssa.

Implantin istutus ja luusiirteet

Yhden tai useamman implantin istutus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Onnistuneen Implanttihoidon onnistumiseksi leukaluuta on oltava riittävästi. Luusiirre mahdollistaa implanttihoidon jos omaa leukaluuta ei ole jäljellä tarpeeksi. Luusiirteen tarve selvitetään hammaslääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen ja röntgentutkimusten avulla.

Tarvittava luusiirre otetaan tavallisesti potilaan omasta leuasta. Vaihtoehtoisesti käytetään teollisesti valmistettuja keinoluumateriaaleja, usein myös edellisten yhdistelmää. Laajoissa luupuutoksissa siirre voidaan ottaa lonkasta. Siirteen avulla leukaluu saadaan riittävän vahvaksi ja hammasimplanttihoidosta tulee mahdollista, vaikka leukaluun määrä olisi alun alkaen riittämätön. Luusiirteen käyttö vaatii potilaalta kärsivällisyyttä, sillä lisäleikkaus ja pidemmät paranemisajat pidentävät hoitoaikaa.

Hyvät hammastavat kannattavat

Implanttihoito – aivan kuten omien hampaidenkin hoito – vaatii säännöllisiä yksilöllisen tarpeen mukaan arvioituja ylläpitohoitokäyntejä. Hyvä suuhygienia, tupakoimattomuus, hoidettu parodontiitti, riskiarviointiin perustuva ylläpitohoito ja hyvä yleisterveys ovat parasta niin hampaiden kuin implanttienkin hoidon kannalta.

Hammastohtoreiden hammaslääkärit neuvovat ja opastavat asiakkaita kaikissa hammasimplantteihin liittyvissä kysymyksissä.