Ienvetäymä

Ienvetäymä on melko vaaraton vaiva

Ikenen vetäytyminen johtaa äärimmäisen harvoin hampaan menetykseen. Lähinnä vetäytymän haitat liittyvätkin paljastuneen hammaskaulan viiltelyyn ja reikiintymiseen tai ulkonäöllisiin harmeihin. Harjaustekniikkaan puuttumalla ja seurannalla tilanne saadaan usein hallintaan. Myös leikkaushoito on mahdollista.

Miksi ien vetäytyy?

Ikenen vetäytymisen syynä voi olla esimerkiksi liian voimakas harjaus, purentarasitus, tulehdus tai oikomishoito. Vetäymän syntymisen riskiä kasvattaa hampaan sijainti hieman ulkona hammaskaaresta tai tilanne, jossa jänne tuottaa vetoa ikeneen.

Aina yksittäistä syytä vetäymän syntymiseen ei löydetä. Useimmat vetäymät ovatkin todennäköisesti syntyneet monen tekijän yhteisvaikutuksesta.

Vetäymän haittoja

Ienvetäymää ei pidetä kovinkaan vaarallisena uhkana hampaiston terveydelle. Vetäymän seurauksena paljastunut hammaskaula saattaa viillellä ja se voi reikiintyä. Vetäymä voidaan myös kokea esteettisenä haittana jos se esimerkiksi hymyillessä näkyy selvästi. Hampaan menetykseen vetäymä kuitenkin johtaa äärimmäisen harvoin.

Ienvetäymän hoito

Usein ainoana hoitona ienvetäymään on harjaustekniikan muuttaminen ja tilanteen seuraaminen. Vuositarkastusten yhteydessä otettavin valokuvin ja mittauksin voidaan varmistaa, ettei vetäymä kasva. Useimmiten tilanne pysyykin vuodesta toiseen muuttumattomana.

Viiltäviä hammaskauloja voidaan hoitaa erilaisilla viiltoa vähentävillä aineilla.

Korjausleikkaukseen?

Vetäymä on useimmiten mahdollista korjata kirurgisesti. Yleisin syy korjausleikkaukseen on vetäymän aiheuttama ulkonäköhaitta.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja on melko lyhyt. Leikkaussaliin ei tarvitse mennä, vaan operaatio tehdään tavallisessa hammaslääkärin vastaanottohuoneessa. Usein riittää, kun hampaan vieressä olevaa ientä venytetään peittämään vetäymä. Tarvittaessa kitalaen ientä voidaan siirtää vetäymän peitteeksi.